Latest News

Reinbert de Leeuw - Latest News

Im wunderschönen Monat Mai

 

Rauw en intens - Reinbert de Leeuws bekroonde liederencyclus met actrice Katja Herbers

Reinbert de Leeuw en Katja Herbers

 

Im wunderschönen Monat Mai is Reinbert de Leeuws veelgeprezen en bekroonde muziektheatrale visie op de liederen van Schumann en Schubert met actrice Katja Herbers in de hoofdrol en De Leeuw zelf op piano.

 

De romantische liederen bewerkte hij voor stem, piano en ensemble tot een eigenzinnige en kwetsbare, maar wonderschone cyclus. Het is een reis door het leven en de tragische liefde waarin alle menselijke emoties voorbij komen. De rol van de zangeres/actrice is expressief en bewogen, het gaat evenzeer om acteren als zingen. Het is Reinbert de Leeuws keuze om hiervoor een niet geschoolde stem te gebruiken, juist om het kwetsbare en theatrale aspect te benadrukken. Dramatiek is cruciaal; de vertolking van Katja Herbers is rauw en intens. Deze rol zit de jonge én muzikale actrice, met internationaal carrière, als gegoten. In 2008 werd Im wunderschönen Monat Mai bekroond met een Edison.

 

Na de première van Im wunderschönen Monat Mai (2003) en het verschijnen van de dvd schreef de pers:

 

‘De Leeuw had voor een smaakvolle, superromantische instrumentatie gezorgd’ (Trouw).

‘De Leeuw heeft z’n 21 liederen even vrijmoedig als virtuoos ingekort of opgerekt, geïnstrumenteerd en vervlochten, consequent zoekend naar het drama en de lyriek, het genie achter de noten, de scherpe klauw van liefde, dood en Sehnsucht’ (de Volkskrant).

‘De Leeuw weet dramatische belangrijke motieven uit te lichten en gebruikt de instrumenten in het ensemble als echte personages in een theaterstuk’ (Luister).

‘De Leeuw en het ensemble zitten schitterend te spelen’ (Het Parool).

 

do 7, za 9, ma 11, do 14, vr 15 december 2017

 

Amsterdam Muziekgebouw aan ’t IJ,

Nijmegen De Vereeniging,

Rotterdam De Doelen,

Utrecht TivoliVredenburg,

Eindhoven Muziekgebouw

 

NB Bij sommige zalen zijn de kaarten (bijna) uitverkocht, wees er snel bij! Kaartverkoop !

Also nominated

 

Satie

 

Satie Trois mélodies; Trois autres mélodies; Hymne; Socrate

 

Barbara Hannigan (soprano), Reinbert de Leeuw (piano)

Winter & Winter 910 234-2

 

Reviewed August 2016

 

Reinbert de Leeuw has immersed himself in Satie’s music for many years, and helped Hannigan ‘remove herself’ from their performance of Satie’s quirky cantata Socrate. The resulting intimacy is unusually effective: conversational, enigmatic, elusive, understated, while Satie’s love songs are hypnotically beautiful. This is the outstanding new recording from Satie’s anniversary year.

De Materie

5 april in Amsterdam

6 april in Utrecht

8 april in Den Haag

Het magnum opus van Louis Andriessen

 

ASKO|SCHÖNBERG KONINKLIJK CONSERVATORIUM

 

  • dirigent Reinbert de Leeuw
  • sopraan Kristina Bitenc
  • tenor Georgi Sztojanov
  • spreekstem Nina van Essen
  • spreekstem Elsie de Brauw

 

Het is het magnum opus van de grootste levende Nederlandse componist: De Materie (1984-1988) van Louis Andriessen.

 

Met De Materie dwong Louis Andriessen ook over de grens veel respect af. Eigenzinnig en vanuit een rijke muzikale achtergrond reflecteert de componist over de verhouding tussen geest en materie.

 

Het leverde onlangs nog bejubelde gastvoorstellingen in Amerika en Duitsland op, maar in Nederland wordt het zelden uitgevoerd.

 

De muziek van De Materie ontstond aan de hand van teksten uit vier verschillende eeuwen. Ze klinkt verstild en ingekeerd bij de mystieke gedachten van Hadewych uit de dertiende eeuw en nerveus en rauw bij de teksten over Mondriaans twintigste eeuw. Maar altijd met die onmiskenbare, rake Andriessen-sound, die wortelt in Stravinsky en tegelijk ook dicht tegen onze moderne popcultuur aanschuurt.

 

De Materie prijkt bovenaan de lijst 'Best Classical Music of 2016' van The New York Times. Hoofdredacteur Anthony Tommasini noemt het 'a philosophical opera that resists categorization'.

New World Symphony - Miami

USA - Première

Orchestra Concert

SOUNDS OF THE TIMES: NIGHT WALKERS

 

New World Center

Saturday, April 15 at 7:30 PM

 

Reinbert de Leeuw, conductor

Joseph Puglia, violin

 

Program

 

  • Saariaho : Graal théâtre
  • de Leeuw : Der nächtliche Wanderer

 

Master of modern music Reinbert de Leeuw returns to the New World Symphony for the U.S. premiere of one of his own works and an explosive violin concerto.

 

With a name exposing a clash of sacred and profane, Kaija Saariaho’s Graal théâtre is inspired by writings of King Arthur and the Grail, and spectacularly tackled by contemporary music advocate and consummate violinist Joseph Puglia. In his sweeping symphonic poem Der nächtliche Wanderer, de Leeuw creates a magical world that has been described as “a bath of beauty” and “a high-density monument in music.”

IWMM

De lijdensweg van Christus, zo meesterlijk verklankt in Liszts Via Crucis, eindigt in Gubaidulina’s witte wereld van sneeuw en kou. Waar belanden we, in de hemel of in de hel? Dirigent Reinbert de Leeuw leidt het Nederlands Kamerkoor en Asko|Schönberg door twee van zijn lijfstukken.

 

Dirigent en pianist Reinbert de Leeuw (1938) heeft al decennia lang een fascinatie voor de late Liszt, in het bijzonder Via Crucis. In 1986 nam hij het werk op met het Nederlands Kamerkoor, een opname die een Edison won. Zijn opname voor viool en piano uit 2013 won ook een Edison. “Reinbert de Leeuw geeft iedere noot een enorme zeggingskracht. Compositie, klank, interpretatie en concentratie vormen een sublieme eenheid. Dat is de ware virtuositeit,” aldus het juryrapport.

 

Alle concerten in maart 2017 - in Amsterdam - Leeuwarden - Enschede - Rotterdam - Alkmaar - Nijmegen - Den Haag en Utrecht

Via Crucis

 

Twee lijfstukken van Reinbert de Leeuw

 

De lijdensweg van Christus, zo meesterlijk verklankt in Liszts Via Crucis, eindigt in Goebaidoelina’s witte wereld van sneeuw en kou. Waar belanden we, in de hemel of in de hel? Dirigent en pianist Reinbert de Leeuw leidt het Nederlands Kamerkoor en Asko|Schönberg door twee van zijn lijfstukken.

 

De Leeuw heeft al decennia lang een fascinatie voor de late Liszt, in het bijzonder Via Crucis. In 1986 nam hij het werk op met het Nederlands Kamerkoor, een opname die een Edison won. Zijn opname voor viool en piano uit 2013 werd ook bekroond met een Edison.

 

De muziek van de Russische-Tataarse componiste Sofia Goebaidoelina heeft een spiritueel karakter. Nu eeuwig sneeuw schreef ze speciaal voor het voormalige Schönberg Ensemble en het Nederlands Kamerkoor. De cantate schildert met afgewogen klankkleuren een Russisch winterklankschap. Wervelende houtmotiefjes en neurotisch suizende strijkers schetsen snijdende windvlagen en een sneeuwstorm.

 

Het werk straalt een onheilspellende kracht uit. De muziek van Goebaidoelina werd in Nederland bekend dankzij de inspanningen van de gerenommeerde violist Gidon Kremer en van Reinbert de Leeuw zelf. De inmiddels 85-jarige componiste is meerdere malen onderscheiden.

Reinbert de Leeuw in De wereld draait door over zijn fascinatie

Beluister via Spotify

Amsterdamse Matthäus Passion in de bioscopen

 

Een registratie van de Matthäus Passion van Johann Sebastian Bach, opgenomen in de Nieuwe Kerk in Amsterdam, is dit voorjaar in de bioscopen te zien. Het gaat om een integrale uitvoering onder leiding van Reinbert de Leeuw, die vorig jaar is opgenomen.

 

Cherry Duyns maakte de film, die vanaf 16 maart in verschillende filmtheaters te bezoeken is. Andreas Wolf zingt de Christuspartij,

 

Benedikt Kristjánsson die van de evangelist. Verder werken onder meer Holland Baroque en het Nederlands Kamerkoor mee. Concertmeester is Judith Steenbrink.

 

Kapot van

 

De filmproductie is een vervolg op Duyns' documentaire De Matthäus Missie van Reinbert de Leeuw. Deze ging over de voorbereidingen voor de uitvoering. De Leeuw is kapot van de Matthäus: "Als ik mij de rest van mijn leven alleen nog maar met de Matthäus Passion zou moeten bezig houden, zou ik dat zo doen," zei hij eens.

ANP - 14 februari 2017

Kristallen Film voor De Matthäus Missie van Reinbert de Leeuw

 

De Matthäus Missie van Reinbert de Leeuw, een documentaire van Cherry Duyns, heeft de Kristallen Film status bereikt. Na de première op het afgelopen Nederlands Film Festival zagen ruim 10.000 bezoekers de film in de bioscoop.

 

Regisseur Cherry Duyns volgde de 78-jarige pianist, componist en dirigent Reinbert de Leeuw, die toewerkt naar een uitvoering van Bachs Matthäus Passion, vanaf de eerste repetitiedagen met orkest Holland Baroque, het Nederlands Kamerkoor en solisten Joanne Lunn (sopraan), Delphine Galou (alt), Christopher Watson (tenor), Tomáš Král (bas), Andreas Wolf (Christus), Benedikt Kristjánsson (evangelist) tot de uitvoering in de Amsterdamse Nieuwe Kerk.

 

De Matthäus Missie van Reinbert de Leeuw is geregisseerd door Cherry Duyns en geproduceerd door Interakt (René Mendel, Mira Mendel) in coproductie met de VPRO. De film is tot stand gekomen met een bijdrage van het CoBO fonds, en werd in distributie ondersteund door het Nederlands Filmfonds. De distributie van de documentaire is in handen van Cinema Delicatessen in samenwerking met Mokum Filmdistributie. DE documentaire is momenteel in zeven Nederlandse filmtheaters te zien.

 

De Gouden Film, Platina Film en Diamanten Film worden door het Nederlands Film Festival en het Nederlands Filmfonds toegekend wanneer er voor een Nederlandse film tijdens de roulatie respectievelijk 100.000, 400.000 en 1.000.000 bioscoopkaartjes zijn verkocht. De Kristallen Film wordt uitgereikt aan Nederlandse documentaires die 10.000 bioscoopbezoekers hebben getrokken.

 

De Matthäus Missie is de zevende documentaire die dit jaar de Kristallen Film status behaalt.

 

Redactie Entertainment Business - 20 december 2016

Eredoctoraat Leuven voor Reinbert de Leeuw

 

Pianist, componist en dirigent Reinbert de Leeuw heeft dinsdag een eredoctoraat van de Katholieke Universiteit Leuven gekregen.

De 78-jarige Amsterdamse musicus ontving deze uit handen van de Vlaamse rector Rik Torfs, op voordracht van de letterenfaculteit.

 

In zijn lofrede roemde professor Pieter Bergé De Leeuw als een onvermoeibare pionier en voorvechter van de muziek van de 20e en 21e eeuw.

 

"In een veelheid van gedaanten heeft hij er zijn hele leven naar gestreefd om nieuwe, intussen weliswaar vaak meer dan honderd jaar oude, muziek toegankelijk en geloofwaardig te maken bij een breed publiek."

 

De Leeuw maakte ook naam als opiniemaker, organisator, concertdramaturg, pedagoog en onderzoeker. In 2004 werd hij benoemd tot hoogleraar aan de Universiteit Leiden.

 

ANP - 4 oktober 2016