Audio | Video
Youtube-kanaal Reinbert de Leeuw

Reinbert de Leeuw - Audio - Video

Interview Reinbert de Leeuw tijdens uitreiking Cultuurfonds Prijs


Koningin Máxima heeft de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs 2018 uitgereikt aan componist, dirigent en pianist Reinbert de Leeuw. Tijdens het fragment dat tijdens de uitreiking op 26 november 2018 in Muziekgebouw aan 't IJ is vertoond, vertelt Reinbert de Leeuw over zijn fascinatie voor Erik Satie, en zijn streven om mensen vanaf het podium te raken met zijn muziek.

Masterclass Royal Conservatory The Hague -  Reinbert de Leeuw on Kurtag – November 16, 2018

Reinbert de Leeuw in het programma 'Met het oog op morgen', in gesprek met Rob Trip.


Beluister de uitzending.

Reinbert de Leeuw in 'met het oog op morgen'.

VPRO Vrije Geluiden

Jessica Manuputty ontmoet Reinbert de Leeuw

13 mei 2018

Podcast: Reinbert de Leeuw over zijn beginjaren


NTR-presentator Hans Haffmans sprak met dirigent, componist, pianist en hoogleraar Reinbert de Leeuw. En Reinbert kreeg carte blanche: er waren geen voorgesprekken, er waren geen afgebakende onderwerpen en er was geen gespreksagenda. In deze aflevering neemt Reinbert ons mee naar zijn beginjaren.


Jeugd


Reinbert de Leeuw vertelt onder meer over zijn jeugd, een woelige tijd waarin hij houvast vond bij twee soulmates: Franz Liszt en Charles Ives. Reinbert: "Ik viel van mijn stoel! Wát? Die vrijheid! Dat alles kan in de muziek. Het gevoel van: muziek gaat niet over dwang, over verbieden, maar over vrijheid. Dat moment zal ik nooit vergeten."


Podcasts


De podcast is onderdeel van een serie waarin allerhande onderwerpen langskomen: De Leeuws jeugdhelden, de cruciale ontmoetingen met componisten Olivier Messiaen en György Kurtág, en het zelf componeren van grote orkestwerken. Maar de rode draad is Johann Sebastian Bach, met als focus Reinberts recente fascinatie voor de Bachpassies.


Beluister hier de podcast met Reinbert de Leeuw.


Zondagavond 3 december 2017. Paul Witteman ontvangt actrice Loes Haverkort, componist Reinbert de Leeuw en Asko|Schönberg.

Full concert

November 10, 2017     Royal Conservatory Toronto, Canada

Recording starts at 05:30

Snerpend swingend Theatre of the World verveelt geen moment


CD-recensie (klassiek) - LA Philharmonic, Theatre of the World


Het was een van de hoogtepunten van het Holland Festival vorig jaar: Louis Andriessens Theatre of the World.


Maar de wereldpremière van de opera over Athanasius Kircher (1602-1680), de Duitse geleerde én charlatan die disciplines beoefende van hiërogliefenstudie tot pestbestrijding, had niet plaats in Amsterdam, maar in Los Angeles.


Hoe het aan de Amerikaanse westkust heeft geklonken, is nu te horen op een dubbel-cd. En ja: ook zonder het weelderige decor en de regie van Pierre Audi verveelt de eclectische, snerpend swingende muziek van het 'grotesque stagework' geen moment.


Dirigent Reinbert de Leeuw heeft het Los Angeles Philharmonic omgesmeed tot een echt Andriessen-ensemble. De cast barst van de karakterstemmen: sopraan Lindsay Kesselman zet fraai de jongen neer die Kircher begeleidt op zijn reizen en tenor Marcel Beekman maakt indruk als paus Innocentius XI. De klankregie is weergaloos.


Volkskrant - Merlijn Kerkhof 13 oktober 2017

For the complete playlist: click on the icon on the upper-left


Voor de complete afspeellijst: click op het icoon linksboven

Listen Matthaus Passion - part 1

Listen Matthaus Passion - part 2

Bach’s Matthäus-Passion van Reinbert de Leeuw integraal op DVD èn 3 CD’s


De documentaire De Matthäus Missie van Reinbert de Leeuw van Cherry Duyns op DVD

• 2 Booklets met het vertaalde libretto en achtergrond info. Alles in een mooie, tweetalige box (NL en ENG).


De succesvolle (kristallen film) documentaire De Matthäus Missie van Reinbert de Leeuw nu compleet met concertuitvoering. De film over de voorbereiding en uitvoering van de Matthäus Passion brengt op ontroerende wijze de bijzondere aanpak van avantgardist pur sang Reinbert de Leeuw in beeld.


Het concert is opgenomen met de top van Nederlands beste geluids- en cameramensen. Pianist, componist, dirigent Reinbert de Leeuw, 78 jaar, heeft zijn leven gewijd aan de moderne klassieke muziek. Nu, aangekomen in de kromming van zijn levensboog draait hij zich om en strekt hij zijn armen uit naar Johann Sebastian Bach, naar de Matthäus Passion.


Maandenlang heeft hij de partituur bestudeerd, onophoudelijk, obsessief. Hij heeft een missie, droomt van de Matthäus. "Als ik mij de rest van mijn leven alleen nog maar met de Matthäus Passion zou moeten bezig houden, zou ik dat zo doen", zegt hij.


Regisseur Cherry Duyns volgt Reinbert de Leeuw vanaf de eerste repetitiedagen met orkest Holland Baroque, het Nederlands Kamerkoor en Andreas Wolf (Christus), Benedikt Kristjánsson (evangelist) tot de aangrijpende uitvoering in de Amsterdamse Nieuwe Kerk.


Een film over het mysterie van muziek, de betovering. Over de bezieling van musici, de ontroering en de onstuitbare bevlogenheid waarmee Reinbert de Leeuw opgaat in Bachs monumentale Matthäus Passion.


Producenten: René Mendel en Mira Mendel/ Interakt


U kunt hem hier bestellen.     Click here to order.